Ιστορία της ομοιοπαθητικής

Ο θεμελιωτής της ομοιοπαθητικής ο Γερμανός Σαμουήλ Χάνεμαν (1755-1843), ήταν ήδη διάσημος γιατρός, όταν αποφάσισε να ζει με στερήσεις μεταφράζοντας ξενόγλωσσα ιατρικά βιβλία παρά να εργάζεται σαν γιατρός, αφού είχε σιχαθεί τις θεραπείες της συμβατικής ιατρικής.

Γύρω στα 1790 μ.Χ. διάβασε για τον φλοιό ενός είδους Περουβιανού ευκαλύπτου (cortex peruvianis), που θεράπευε τους διαλείποντες πυρετούς από ελονοσία και αποφάσισε να το δοκιμάσει ο ίδιος αν και υγιής. Πήρε λοιπόν σκόνη από τον φλοιό του δένδρου και μετά από λίγο εμφανίστηκαν όλα δηλαδή τα συμπτώματα που συνοδεύουν τον διαλείποντα πυρετό (πάγωμα ποδιών, υπνηλία, αποχαύνωση, ταχυπαλμίες, τρεμούλα, κεφαλαλγία και κόπωση). Κατάλαβε ότι το cortex Peruvians θεράπευε τον διαλείποντα πυρετό σε ένα ασθενή γιατί μπορούσε να προκαλεί τα ίδια συμπτώματα σε έναν υγιή. Έτσι οδηγήθηκε στον 1ο νόμο της Ομοιοπαθητικής: “τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια”.

Πειραματίστηκε συνεχώς 6 χρόνια πάνω στο εαυτό του και στους μαθητές του και σχημάτισε την πρώτη Ομοιοπαθητική φαρμακολογία (materia medica). Άρχισε να δίνει σε ασθενείς φάρμακα που είχαν την μεγαλύτερη ομοιότητα προς τα συμπτώματα τους και έβλεπε τους ασθενείς να θεραπεύονται παρουσιάζοντας μία προσωρινή επιδείνωση. Άρχισε τότε να αραιώνει τα φάρμακα και μειώθηκαν σε διάρκεια και ένταση οι αρχικές επιδεινώσεις. Αργότερα σκέφτηκε αντί να αραιώνει τα φάρμακα σε νερό να τα υποβάλει σε διάλυση στο νερό αλλά και ταυτόχρονη κρούση (ονομάζεται δυναμοποίηση).

Έτσι οδηγήθηκε στον 2ο νόμο της Ομοιοπαθητικής: «της ελάχιστης δόσης», σε ύλη, προς αποφυγή ανεπιθύμητων επιδεινώσεων. Αργότερα διατύπωσε τον 3ο νόμο της Ομοιοπαθητικής: «του ενός φαρμάκου». Το 1810 δημοσίευσε το θεμελιώδες βιβλίο της Ομοιοπαθητικής «Όργανο της θεραπευτικής τέχνης» όπου αναλύει και επεξηγεί τους νόμους της Ομοιοπαθητικής και τον τρόπο δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Περισσότερα

Άξιος διάδοχος και συνεχιστής του έργου του υπήρξε ο Αμερικανός Κονσταντίν Χέρινγκ, ο οποίος εκτός των πολλών νέων φαρμάκων που απέδειξε (proving) και της 12τομης materia medica που έγραψε ανακάλυψε τον 4ο θεραπευτικό νόμο της Ομοιοπαθητικής:
“όταν ο οργανισμός αρχίζει μια πραγματική θεραπεία τα συμπτώματα της ασθένειας επανεμφανίζονται και υποχωρούν μόνα τους ακολουθώντας πορεία:
α) από το κέντρο προς την περιφέρεια,
β)από τα σημαντικότερα όργανα στα λιγότερο σημαντικά
γ) από πάνω προς τα κάτω και
δ) με την ανάποδη χρονική σειρά που είχαν αρχικά εμφανιστεί”.

Η επόμενη μεγάλη μορφή ήταν ο Αμερικανός Τζέϊμς Τέϊλορ Κεντ (1849-1916, που υπήρξε ο μεγαλύτερος δάσκαλος της Ομοιοπαθητικής εκπαιδεύοντας εκατοντάδες θεραπευτές και ένας ομοιοπαθητικός με εκπληκτικές θεραπείες συμβάλλοντας τα μέγιστα στην καθιέρωση και διάδοση της Ομοιοπαθητικής. Συνέγραψε το μνημειώδες “Repertory”, το συμπτωματολόγιο της Ομοιοπαθητικής, που είναι το απαραίτητο βοήθημα ακόμη και σήμερα κάθε θεραπευτή. Ακόμα έγραψε το περίφημο βιβλίο “Διαλέξεις πάνω στην φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής” που μαζί με το “Όργανο” του Χάνεμαν αποτελούν τα θεμελιώδη βοηθήματα για την θεωρητική εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική.

ΟΞΕΙΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Η Ομοιοπαθητική λέει ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες ασθενειών: οι οξείες και οι χρόνιες.

Οξείες ασθένειες
Όλες οι οξείες ασθένειες έχουν 3 στάδια: α) μία προδρομική περίοδο, β) έξαρση της ασθένειας και γ) ύφεση της ασθένειας. Αρκετές από τις οξείες ασθένειες, όπως ιλαρά, παρωτίτιδα, γρίπη, γαστρεντερίτιδα, αφού κάνουν τον κύκλο τους φεύγουν από μόνες τους χωρίς φάρμακα, αλλά κάποιες από αυτές όπως: πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφος, είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή ακόμη και στον θάνατο.

Στις οξείες ασθένειες η πολυτιμότερη βοήθεια για τον θεραπευτή είναι να γνωρίζει ο ασθενής την αιτία της ασθένειας. Αμέσως μετά σε σπουδαιότητα έρχονται οι λεγόμενοι τροποποιητικοί παράγοντες δηλαδή ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν και ποιοι βελτιώνουν τα συμπτώματα.

Στις οξείες ασθένειες ψάχνουμε να βρούμε το ομοιοπαθητικό φάρμακο με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και πολλές φορές είναι δύσκολο ο ομοιοπαθητικός να βρει το σωστό φάρμακο λόγω έλλειψης υποκειμενικών συμπτωμάτων.

Χρόνιες ασθένειες
Χρόνια ασθένεια είναι καθετί που έχουμε πάνω από 1χρόνο και κατά διαστήματα τα συμπτώματα έρχονται και ξανάρχονται υπό μορφή κρίσεων π.χ. ημικρανίες, αλλεργίες, υπέρταση, κολίτιδα, χρόνιες ωτίτιδες, χρόνιες αμυγδαλίτιδες, ψωρίαση, άσθμα. Αυτές οι ασθένειες δεν έχουν ύφεση από μόνες τους και χρόνο τον χρόνο ο άνθρωπος πέφτει σε χαμηλότερο επίπεδο υγείας και ο οργανισμός με τα χρόνια εξαντλείται.
Η αντιμετώπιση των χρόνιων ασθενειών με Ομοιοπαθητική διαφέρει ριζικά από την συμβατική ιατρική γιατί δεν μένει μόνο στα συμπτώματα των ασθενειών, αφού πιστεύει ότι: «οι αιτίες των χρόνιων ασθενειών δεν είναι στο σώμα αλλά στην ψυχή του ανθρώπου». Και τι είναι ψυχή; Θα λέγαμε απλοϊκά σχεδόν ότι ψυχή είναι το σύνολο των συναισθημάτων που βιώνουμε τα γεγονότα αλλά και οι σκέψεις που κάνουμε γύρω από αυτά. Θα ρωτήσω απλά:
πιστεύετε ότι μια γυναίκα που την πάντρεψαν κάποτε οι γονείς της με ένα άνδρα που ποτέ δεν αγάπησε συζώντας μαζί του για 20-30 χρόνια δεν θα αρρωστήσει; ή
κάποιος άλλος που νοιώθει ότι χαράμισε την ζωή του, ότι δεν έκανε αυτά που ήθελε, που καταπιέστηκε και συμβιβάστηκε και έχει συναισθήματα πικρίας δεν θα αρρωστήσει;

Για να είναι υγιής κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με τους γύρω του και να αποδέχεται την ζωή και τον εαυτό του. Τα πάντα στο Σύμπαν είναι ενέργεια και η ενέργεια πρέπει να είναι θετική και να ρέει, να μην έχει φραγμούς δηλαδή να μην μπλοκάρεται και ακινητοποιείται, αλλά και να μην έχει διακοπές και χάνεται. Από ενεργειακή σκοπιά οι ασθένειες προκαλούνται: είτε από έλλειψη ενέργειας γιατί μπλοκάρεται, όπως τα έλη που το νερό είναι στάσιμο, είτε από υπερβολικό ξόδεμα της ενέργειας. Αλήθεια πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να μην μπλοκάρεται και θα ρέει θετική ενέργεια:
από μένα προς τον/την σύζυγο, που ποτέ δεν αγάπησα και πιθανόν απεχθάνομαι;
προς το σύνολο της ύπαρξης μου, όταν πιστεύω ότι δεν αξίζω τίποτα και βλέπω πάνω μου μόνο ελαττώματα και ατέλειες;
όταν τα έντονα συναισθήματα που νοιώθω, π.χ. θυμό ή ζήλεια δεν τα εκφράζω ποτέ μου και έχω την αίσθηση μέσα μου ότι πρόκειται «να σκάσω»;

Πώς αντιλαμβάνεται η Ομοιοπαθητική τον άνθρωπο
Η ομοιοπαθητική βλέπει τον άνθρωπο όχι μόνο σαν σώμα όπως η συμβατική ιατρική αλλά σαν μία αλληλένδετη και αδιαχώριστη τριάδα δηλαδή σώμα, συναίσθημα και νου. Έτσι δεν προσπαθεί να θεραπεύσει το πόδι, το στήθος ή το κεφάλι δηλαδή να εξαλείψει τα τοπικά συμπτώματα αλλά να αποκαταστήσει την ισορροπία μεταξύ του πάσχοντος μέρους και της κεντρικής διοίκησης δηλαδή του νου γιατί αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί.

Οι αιτίες των χρόνιων ασθενειών
Να τι λέει για την γέννηση των χρόνιων ασθενειών ο μεγάλος ομοιοπαθητικός δάσκαλος και θεραπευτής James Kent: «Όλες oι χρόνιες ασθένειες είναι φυγόκεντρες, δηλαδή γεννώνται σαν αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαταραχής, στο κέντρο, στη ψυχή του ανθρώπου λόγω αρνητικών και επίμονων συναισθημάτων και σκέψεων και εκδηλώνονται με εξωτερικά συμπτώματα στο σώμα δηλαδή καταλήγουν στην περιφέρεια».

Πώς εκδηλώνονται οι χρόνιες ασθένειες
Οι χρόνιες ασθένειες είναι σαν τα παγόβουνα. Όλοι γνωρίζουν ότι μόνο το 10% του παγόβουνου προεξέχει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι ορατό, ενώ ο υπόλοιπο 90% βρίσκεται κάτω από το νερό. Όμοια και οι χρόνιες ασθένειες εκδηλώνονται με ορατά συμπτώματα που είναι σαν την κορυφή του παγόβουνου, ενώ η βάση του παγόβουνου που δεν φαίνεται, είναι οι βαθύτερες αιτίες εξ’ αιτίας οποίων εκδηλώνονται τα συμπτώματα, είναι όλα τα αρνητικά συναισθήματα, όπως πικρία, απογοήτευση, απόρριψη, αίσθημα εγκατάλειψης, αίσθημα αδικίας, που βίωσε και οι επίμονες αρνητικές σκέψεις που πιθανώς συνεχίζει να έχει ο ασθενής λόγω κάποιου τραυματικού γεγονότος που συνέβη στην ζωή του.

Ο ασθενής σήμερα πρέπει να είναι νοήμων και να αναρωτηθεί γιατί εκδηλώθηκε στο σώμα του π.χ. οστεοαρθρίτιδα; Στην πραγματικότητα η οστεοαρθρίτιδα είναι εκδήλωση εσωτερικής διαταραχής στο επίπεδο των συναισθημάτων και των σκέψεων του ατόμου, ένα είδος ψυχικών τοξινών (τοξικών σκέψεων και συναισθημάτων) και ταυτόχρονα λόγω μη καλής και ισορροπημένης διατροφής συνυπάρχει και μια συσσώρευση σωματικών τοξινών που αποτελεί το κατάλληλο υπόβαθρο (όχι την αιτία) για την εκδήλωση της οποιασδήποτε ασθένειας.

Επειδή ο οργανισμός είναι νοήμων προσπαθεί να εναποθέσει τις τοξίνες όσο πιο περιφερειακά μπορεί δηλαδή στο δέρμα, τους μύες και τις αρθρώσεις που είναι το εξώτερα όργανα του σώματος, γιατί αν έβαζε τις τοξίνες στην κεντρική διοίκηση του οργανισμού, σε κεντρικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά θα ερχόταν μεγάλη επιδείνωση της υγείας του ατόμου και σύντομα θάνατος.

Πώς η Ομοιοπαθητική αντιλαμβάνεται ολιστικά την θεραπεία
Η ομοιοπαθητική θεραπεύει, εξισορροπώντας τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις, την κεντρική διαταραχή και στην συνέχεια εξαφανίζει τα σωματικά συμπτώματα.
Έστω 10 άτομα με βρογχικό άσθμα. Αν αυτά τα 10 άτομα πάνε σ’ ένα συμβατικό γιατρό όλοι θα πάρουν την ίδια χημική ουσία, συνήθως κάποια κορτιζονούχα ουσία που αλλάζει μόνο η μάρκα από εταιρεία σε εταιρεία.

Αν όμως αυτά τα 10 άτομα πάνε σ’ έναν ομοιοπαθητικό θα αρχίσει να τους ρωτάει για το πώς νιώθουν πως σκέφτονται, αν έχουν φόβους και άγχη, αν κρυώνουν και πως εκδηλώνεται το άσθμα στον καθένα, γιατί ο ομοιοπαθητικός ψάχνει να βρει το πώς εξατομικεύεται η ίδια ασθένεια στο κάθε ασθενή. Τελικά ο ομοιοπαθητικός θα χορηγήσει πιθανόν μέχρι και 10 διαφορετικά ομοιοπαθητικά ενεργειακά φάρμακα.
Κατά την ομοιοπαθητική η ασθένεια αλλά και η θεραπεία είναι εξατομικευμένη, δηλαδή η ίδια ασθένεια στα διάφορα άτομα εκδηλώνεται με διαφορετικά υποκειμενικά συμπτώματα.

Διαφορά ανακούφισης συμπτωμάτων και πραγματικής θεραπείας
Η συμβατική ιατρική στοχεύει στην ανακούφιση ή στην εξάλειψη των εξωτερικών συμπτωμάτων. Όμως κάθε απόπειρα θεραπείας μόνο στο σώμα απλώς εξαφανίζει για λίγο τα συμπτώματα και δημιουργεί καταπίεση, σπρώχνοντας τις ασθένειες πιο βαθιά, σε πιο ζωτικά όργανα.

Είναι σαν να προσπαθεί μάταια κάποιος να εξαλείψει ένα παγόβουνο κόβοντας μόνο την κορυφή του, γιατί το παγόβουνο συνεχίζει να υπάρχει κάτω από το νερό και θα ξαναπετάξει κορυφή. Παρόμοια αφού τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις δεν εκτονώθηκαν και δεν εξισορροπήθηκαν θα εκδηλώσουν εκ νέου σωματικά συμπτώματα, το πιθανότερο σε ένα άλλο μέρος του οργανισμού.

Δεν μπορείς να έχεις υπέρταση και να πιστεύεις ότι με τα αντιυπερτασικά φάρμακα της συμβατικής ιατρικής θα θεραπευτείς. Τα χημικά φάρμακα θα κρατάνε σχετικά χαμηλά την πίεση, αλλά αυτό είναι ανακούφιση ούτε καν εξάλειψη του συμπτώματος. Επιπλέον ο ασθενής θα είναι αναγκασμένος για το υπόλοιπο της ζωής του να παίρνει χημικά φάρμακα με συνέπεια την βαθιά τοξίνωση όλου του οργανισμού και πιθανώς και την δημιουργία νέων φαρμακευτικών τοξικών συμπτωμάτων. Αυτό μοιάζει με την περίπτωση που κάποιος έχει πονοκέφαλο και παίρνει ασπιρίνη. Άραγε υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι με την ασπιρίνη θα θεραπεύσει τον πονοκέφαλο. Όχι βέβαια, απλώς θα ανακουφιστεί από τον πόνο, αλλά μετά ο πονοκέφαλος θα είναι πάλι εκεί.

Η Ομοιοπαθητική δεν ενδιαφέρεται για την ανακούφιση των εξωτερικών συμπτωμάτων των χρόνιων ασθενειών, αλλά για την θεραπεία των εσωτερικών αιτιών και την εξισορρόπηση των συναισθημάτων και των σκέψεων του ασθενή.

Γιατί η Ομοιοπαθητική με ένα φάρμακο θεραπεύει πολλές ασθένειες.
Έστω ότι ένας ασθενής έχει 4 χρόνιες παθήσεις άσθμα, υποθυρεοειδισμό, ψωρίαση, χρόνιες ωτίτιδες.
Αν ο αυτός ο ασθενής κατευθυνθεί στην συμβατική ιατρική θα πρέπει:
Να επισκεφτεί 4 ειδικοτήτων γιατρούς, δερματολόγο για την ψωρίαση, ενδοκρινολόγο για τον θυρεοειδή, ωτορινολαρυγγολόγο για τις ωτίτιδες και πνευμονολόγο για το άσθμα.
Ο καθένας απ’ αυτούς τους συμβατικούς γιατρούς θα συνταγογράψει 1-2 φάρμακα για κάθε ασθένεια. Επομένως ο ασθενής θα παίρνει κατά διαστήματα 4-8 φάρμακα.
Μετά αφού για λίγο εξαφανιστούν τα συμπτώματα, αν ο ασθενής σταματήσει τα χημικά φάρμακα τα συμπτώματα θα επανέλθουν ξανά και το πιο πιθανό είναι οι συμβατικοί γιατροί να υποδείξουν στον ασθενή να παίρνει εφ’ όρου ζωής τα χημικά φάρμακα.

Αλλά αυτό είναι θεραπεία ή αναστολή συμπτωμάτων; Τι έφταιξε και δεν θεραπεύτηκε ο ασθενής; Κανένας από τους εξειδικευμένους γιατρούς δεν ασχολήθηκε με τον ΑΝΘΡΩΠΟ συνολικά.
Είδαν τα αυτιά του, είδαν τα πνευμόνια του, είδαν το δέρμα του, είδαν τον λαιμό του αλλά κανείς δεν είδε, ούτε άκουσε πως νοιώθει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Κανένας δεν αναρωτήθηκε μήπως υπάρχει μία κοινή αιτία για όλα αυτά; Μήπως αυτά τα διαφορετικά συμπτώματα δεν είναι παρά εκδήλωση μίας και μόνο διαταραχής της τάξης και της αρμονίας;

Ακριβώς επειδή η ομοιοπαθητική αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο σαν μία ενιαία και αδιαίρετη τριάδα σώμα, ψυχή και πνεύμα δεν υπάρχουν ειδικότητες στην ομοιοπαθητική.
Ο ομοιοπαθητικός θεραπευτής θα χορηγήσει και για όλες τις ασθένειες ένα και μόνο φάρμακο, το λεγόμενο όμοιο φάρμακο, γιατί όλες οφείλονται στην διαταραχή της συνεργασίας και αρμονίας μεταξύ σώματος συναισθημάτων και νόησης.

Share
Yoga Studio Health

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditat

Ωράριο Λειτουργίας:

Δείτε εδώ το νέο πρόγραμμα μας

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει!

Τηλ. Επικοινωνίας: 694 910 3864 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αίθουσα yoga MG 20190905 131847

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…