Παθήσεις στομάχου - γαστρίτιδα

Η γαστρίτιδα είναι φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, οπότε η νόσος ονομάζεται οξεία γαστρίτιδα, ή αργά (σε διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών), οπότε ονομάζεται χρόνια γαστρίτιδα.

Οξεία γαστρίτιδα

Η οξεία γαστρίτιδα είναι ερεθισμός του στομάχου συνήθως ύστερα από λήψη τοξικών ουσιών (χαλασμένες τροφές, κατάχρηση οινοπνευματωδών κτλ). Στην οξεία γαστρίτιδα επιβάλλεται η απόλυτη νηστεία για 2 ημέρες τουλάχιστον και μετά αρχίζει προοδευτικά η διατροφή.

Χρόνια γαστρίτιδα

Αυτή η διαταραχή προκαλεί ρεψίματα, ξινίλες ακόμα και εμετούς. Συχνά μπορεί να συνυπάρχει ηπατική διαταραχή ή κακή λειτουργία της χολής. Πρέπει να μασάτε καλά την τροφή για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να μην υποχρεώνεται το στομάχι σε μεγάλη δραστηριότητα.

Σε τι οφείλεται η γαστρίτιδα;

• Μόλυνση από το βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
• Μολύνσεις από ιούς
• Ερεθισμούς από φάρμακα (φαρμακευτική γαστρίτιδα)
• Αυξημένη παραγωγή οξέος από το στομάχι
• Επιστροφή χολής στο στομάχι (αλκαλική γαστρίτιδα)
• Αυτοάνοση διαταραχή του αμυντικού συστήματος
• Παρασιτώσεις (Sousi lovers gastritis)
• Μεγάλα σοκ που προκαλούνται από βαρείς τραυματισμούς ή ασθένειες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;

Συνήθως εμφανίζονται δυσπεψία, φουσκώματα και ρεψίματα μετά τα γεύματα, ναυτία και εμετός μετά τα γεύματα και απώλεια της όρεξης.

Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω την γαστρίτιδα;

Ακολουθείστε μερικές αρχές για να κρατάτε το στομάχι σας σε καλή υγεία:
• Να τρώτε και να πίνετε πάντα με μέτρο
• Όταν σηκώνεστε από το τραπέζι, να έχετε περιθώριο να φάτε κάτι ακόμη
• Να αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και καφέ
• Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό
• Αποφύγετε να παίρνετε φάρμακα, όπως: ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (voltaren, mesulid, tildiem) και κορτιζόνη, εκτός εάν είναι ανάγκη και ύστερα από συμβουλή του γιατρού σας.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η κύρια μέθοδος είναι η γαστροσκόπηση.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της γαστρίτιδας;

Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τον τύπο της γαστρίτιδας.
• Η συνηθέστερη είναι η ανάπτυξη έλκους.
• Μερικές γαστρίτιδες (ατροφική γαστρίτιδα) ευθύνονται για την ανάπτυξη χρόνιας σιδηροπενικής αναιμίας.
• Σε ένα μικρό ποσοστό, μερικές γαστρίτιδες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου.
• Η μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί σπάνια να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός κακοήθους λεμφώματος (μάλτομα του στομάχου).

Είναι η γαστρίτιδα κολλητική;

Οι γαστρίτιδες που οφείλονται σε παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτηρίδια) είναι μεταδοτικές, ενώ οι γαστρίτιδες άλλης αιτιολογίας όχι. Ειδικότερα το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται οικογενειακή μόλυνση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Μείωση συμπτωμάτων: Τα αντιβιοτικά (κυρίως κλαριθρομυκίνη και αμπικιλλίνη) της συμβατικής ιατρικής σε συνδυασμό με πραζόλες σε κατάσταση έξαρσης της γαστρίτιδας είναι από τις λίγες περιπτώσεις που βοηθούν τον ασθενή, καθώς μειώνουν αισθητά τον πληθυσμό του ελικοβακτηριδίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαλείφουν το βακτηρίδιο και όταν ο ασθενής βρεθεί σε καταστάσεις στρες θα έχει ξανά συμπτώματα.
Ομοιοπαθητική θεραπεία: Αφού μειωθούν τα συμπτώματα και η γαστρίτιδα βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης η Ομοιοπαθητική θα εξισορροπήσει ψυχικά τον ασθενή θα μειώσει το άγχος και κατ’ επέκταση την έκκριση γαστρικών υγρών σε ώρες εκτός φαγητού και ο ασθενής θα θεραπευτεί.
Επανέλεγχος: Ο έλεγχος της εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου δεν απαιτεί νέα γαστροσκόπηση αλλά ένα τεστ που ονομάζεται τεστ αναπνοής.
Διατροφή: Ο ρόλος της διατροφής είναι πάρα πολύ σημαντικός γιατί μέσω της κατάλληλης διατροφής μειώνονται τα οξέα του στομάχου και δεν προσφέρεται το κατάλληλο περιβάλλον για την εκ νέου αύξηση του ελικοβακτηριδίου. Αν κάποιος πάρει ομοιοπαθητικά φάρμακα και δεν αλλάξει την διατροφή του, πολύ σύντομα θα έχει εκ νέου συμπτώματα γαστρίτιδας.
Τι τρώτε: Κρέας λευκό βραστό (κοτόπουλο, γαλοπούλα), άπαχο ψάρι βραστό, βραστή σαλάτα, σπαράγγια, τυρί φρέσκο, βούτυρο φρέσκο και φρούτα ψημένα.
Απαγορεύονται: Τσιγαριστά, τηγανητά, αλλαντικά, πικάντικα, τηγανητά αβγά, παγωμένα ροφήματα, παγωτό. Αν η χρόνια γαστρίτιδα συνοδεύεται από διάρροια δεν τρώμε γάλα και γιαούρτι και τρώμε αραιά και που τυριά.

 

Ετικέτες
Share
Yoga Studio Health

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas molestias excepturi sint occaecati cupiditat

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι η γιόγκα Τι είναι η γιόγκα
Update: 28/05/2017

Η λέξη Γιόγκα σημαίνει ενότητα και προέρχεται από την Σανσκριτική λέξη Γιούγκ που σημαίνει ένωση. Είναι η επιστήμη του σωστού τρόπου ζωής και σκοπός της είναι να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή. Η Γιόγκα είναι ένας ολιστικός δρόμος υγείας, αφού η τακτική εξάσκηση των γιογκικών πρακτικών βοηθούν στην διατήρηση μιας καλής φυσικής και νοητικής υγείας.

Παθήσεις στομάχου - αεροφαγία Παθήσεις στομάχου - αεροφαγία
Update: 10/02/2017

Αιτία: Πρόκειται για μια διαταραχή νευρικής φύσης
Βελτίωση: Μοναδική φροντίδα είναι η ηρεμία και ησυχία την ώρα των γευμάτων και η καλή μάσηση των τροφών πολλές φορές και αργά. Μετά τα γεύματα καλό είναι να ξεκουραζόμαστε λίγο, για να γίνει η πέψη με χαλαρωμένο νευρικό σύστημα.

Παθήσεις στομάχου - δυσπεψία Παθήσεις στομάχου - δυσπεψία
Update: 08/01/2017

Αιτία: Προκαλείται από μια υπερέκκριση των γαστρικών υγρών τα οποία προκαλούν καούρες στο στομάχι και είναι κατά κάποιο τρόπο ο προάγγελος του γαστρικού έλκους. Όταν οι πόνοι στο στομάχι εκδηλώνονται εντονότερα την νύχτα, καλό είναι να τρώτε ένα μικρό κολατσιό πριν πλαγιάσετε.

Τα κύρια μoνοπάτια της γιόγκα Τα κύρια μoνοπάτια της γιόγκα
Update: 03/12/2016

Όπως όταν ανεβαίνετε ένα βουνό υπάρχουν διάφορα μονοπάτια διαφορετικής δυσκολίας για να φθάσετε στην κορυφή, έτσι και κάθε άνθρωπος έχει την δική του ιδιοσυγκρασία του και υπάρχουν πολλοί δρόμοι-μονοπάτια για να φτάσει κανείς στον τελικό στόχο της Γιόγκα που είναι γνώση του Εαυτού. Ας δούμε εν συντομία τα διάφορα μονοπάτια της Γιόγκα.

Ωράριο Λειτουργίας:

  • Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 22:30
  • Σάββατο: 10:00 - 18:00
2109410921 - 6949103864

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Κάντε Like στη σελίδα μας και συμπληρώστε τη φόρμα και εμείς θα σας καλέσουμε για 1 μάθημα ΔΩΡΕΑΝ!
  Το μήνυμα δεν εστάλη.   Το μήνυμα εστάλη.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…