ξεκινήσαμε από κοντά  Δευτέρα και Τετάρτη στις 19:00 - 20:30 αλλά και συνεχίζουμε online 

tantasana IMG 20181010 192624

 

Η γιόγκα είναι για όλους και για όλες τις ηλικίες!

Στόχος μας η  βελτίωση της υγείας μέσω της γιόγκα.

Η Hatha Yoga (Χάθα Γιόγκα) είναι η Γιόγκα της Υγείας γιατί προσφέρει ζωτικότητα, γερό σώμα, νευρικό σύστημα και νου. 

Αποτελείται από τα μόρια Χα και Θα που αντίστοιχα σημαίνουν Ήλιος και Σελήνη. Εξισορρόπηση του  παρασυμπαθητικού  και συμπαθητικού νευρικού συστήματος, του Ιντα και Πίγκαλα, αντίστοιχα. 

Η Χάθα Γιόγκα περιέχει: Ασάνες* (ακίνητες στάσεις), περιέχει όμως και κινητικές ως  προετοιμασία σώματος.  Πραναγυάμα (ελεγχόμενες αναπνοές), Μούντρες (παραψυχικές στάσεις χεριών και σώματος), Μπάντες (κλειδώματα ενέργειας), Πρατυαχάρα (τεχνικές αποστασιοποιημένης χαλάρωσης) Ντάρανα (τεχνικές συγκέντρωσης) και Κρίγια ή Σατ Κάρμα (τεχνικές καθαρισμού), Τεχνικές διαλογισμού.

* Άσανα σημαίνει σταθερή και άνετη στάση, που μπορώ να παραμείνω και να αναπνέω ελεύθερα. Στην Χάθα Γιόγκα μπαίνουμε  στην Άσανα, την οποία την  εκτελούμε αργά και  με επίγνωση, ενώ χρησιμοποιούμε την αναπνοή για  να ανοίξουν τα κανάλια ροής της Πράνα (ενέργειας) μέσα στο σώμα.

Γιατί ασθενούμε... 

Για τους περισσότερους ανθρώπους η συνολική υγεία η οποία τελικά οδηγεί και στην πνευματική αφύπνιση δεν είναι εφικτή. Βιώνουμε διαρκείς διακυμάνσεις στη ζωή, στην ενέργεια, στην διάθεση μας, και περνάμε  περιόδους υγείας και αδιαθεσίας. Αυτή η φυσική διαδικασία της ζωής σύμφωνα με την γιόγκα οφείλεται στην εναλλαγή των ενεργειών από το Ιντα (παρασυμπαθητικό κανάλι ενέργειας) στο Πίγκαλα (συμπαθητικό κανάλι ενέργειας).  Παθολογική κατάσταση δημιουργείται όταν συμβεί ακραία μεταβολή της ενέργειας. πχ. αν εμμένουμε στις σκέψεις μας, σε κάποιο γεγονός της ζωής μας, όταν καταπιέζουμε συναισθήματα. Έτσι λοιπόν ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, είναι δυνατόν να υπερλειτουργεί ή να υπολειτουργεί η ενέργεια μας και να υπάρχει εξωστρέφεια ή εσωστρέφεια. 

Όταν επικρατεί το Πίνγκαλα στον άνθρωπο, τείνουν να διεγείρουν υπέρμετρα το συμπαθητικό νευρικό σύστημα με συνέπεια την υπερέκκριση οξέων, την πρόκληση έλκους, την δημιουργία στηθάγχης, ή την υπέρταση. Αυτά τα άτομα μπορεί να είναι ανήσυχα και ευέξαπτα.

Όταν επικρατεί το Ίντα στον άνθρωπο δεν έχουν αρκετή ζωτική ενέργεια για να δράσουν αποδοτικά στον κόσμο και δεν είναι σε θέση να βάλουν σε πράξη τα σχεδιά τους. Σε ακραίες περιπτώσεις η ζωτικότητα είναι πολύ πεσμένη με συνέπεια την αναπτυξη παθολογικών καταστάσεων, όπως η δυσκοιλιότητα, η κατάθλιψη, το άγχος, η ελκώδης κολίτιδα, το έκζεμα και πλήθος ψυχοσωματικών διαταραχών.

στροφή σπ. στ.IMG 20181001 182727

xalasana IMG 20190307 191938

Hatha Yoga (Χάθα Γιόγκα) συνέχεια...

Η Hatha Yoga είναι το πιο γνωστό μονοπάτι  Yoga, κατάλληλο για όλους και στόχος της είναι να εξαλείψει τα εμπόδια  και  να εξισορροπήσει την ενέργεια.

Δυναμώνει και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, σταθεροποιεί τη συγκέντρωση του νου, ώστε να προετοιμάσει το άτομο για τον Διαλογισμό.

Ο τρόπος που θα ενταχθείτε στην Hatha yoga είναι  προοδευτικός από το εύκολο στο πιο δύσκολο και από το απλό στο  πιο σύνθετο.

Ετσι μπορούν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας και φυσικής κατάστασης να γνωρίσουν τη yoga. 

Επίσης δίνουμε έμφαση σε ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων όπως είναι τα παιδιά, οι έγκυες και η τρίτη ηλικία

 • Προετοιμασία 
 • Παραλλαγές
 • Διορθώσεις 
 • Πλήρεις οδηγίες 
 • Αναπνοές
 • Βαθιά χαλάρωση
 • Βελτίωση φυσικού, νοητικού ψυχοσυναισθηματικού επιπέδου.

 Ηatha yoga  &  Νευρικό Σύστημα

Η παραδοσιακή Hatha yoga βοηθάει να επαναπρογραμματιστεί το Νευρικό Σύστημα και ο νους. Γενικά οι αναπνοές της γιόγκα ηρεμούν και ρυθμίζουν το Ν.Σ.  λειτουργούν καλύτερα ακόμα και από ηρεμιστικό χάπι.  Υπάρχουν αναπνοές που χαλαρώνουν και άλλες που διεγείρουν.   Πχ.  Γλωτικός ήχος (Ουτζάι) , Εναλλασόμενη (Νάντιν Σόνταν), Καπαλμπάτι, Μπάστρικα κλπ.  Εκτός  αυτών, όλες οι ασάνες της γιόγκα που γίνονται  με ηρεμία και χωρίς βία, καθώς και η τεχνική της βαθιάς χαλάρωσης, ευνοούν την ρύθμιση του Ν.Σ.   Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση σε αυτό, έτσι ώστε η πρακτική στη yoga να μην είναι  ούτε πολύ υποτονική, (υπολειτουργία του συμπαθητικού), ούτε πολύ δυναμική, ώστε να γίνεται με ανταγωνιστικότητα και βία γιατί θα υπερδιεγείρει το συμπαθητικό, γεμίζοντας το σώμα με δηλητήρια, (αδρεναλίνη, γαλακτικό οξύ), και το νου με ένταση.

Από την φιλοσοφία της γιόγκα

Αστάνγκα στα σανσκριτικά σημαίνει «οκταπτυχο μονοπάτι» από την αρχαιοτάτη  Ράτζα Γιόγκα του Πατάντζαλι, το οκταπλό μονοπάτι.

 1. Έλεγχος των πράξεων και της συμπεριφοράς - Γιάμα
 2. Έλεγχος του χαρακτήρα για αυτοβελτίωση - Νιγιάμα
 3. Σωαμτικές ακίνητες στάσεις – Ασάνες
 4. Έλεγχος της Βιοενέργειας – Αναπνοές, Πραναγιάμα
 5. Αποταύτιση από τα ερεθίσματα των αισθήσεων και του νου – Πρατυαχάρα
 6. Εξάσκηση της συγκέντρωσης – Ντάρανα
 7. Εσωτερίκευση  και επαφή στην πηγή της  Ύπαρξης , διαλογισμός – Ντυάνα
 8. Ένωση και ταύτιση με την Πηγή της ύπαρξης – Σαμάντι.

H δύναμη δεν πρέπει να συγχέεται με την ένταση. Ο έλεγχος του σώματος δεν πρέπει να συγχέεται με εξωτερικά επιτεύγματα του σώματος.  Στη γιόγκα μετρούν και οι εσωτερικές εμπειρίες. Ούτε η προσωρινή εκτόνωση του στρες πρέπει να συγχέεται με την πραγματική ηρεμία και το συνειδητό έλεγχο της συμπεριφοράς του νου και των συναισθημάτων.

Πραγματική δύναμη έχει κανείς όταν ησυχάζει το νου και κάνει αυτό που χρειάζεται, όσο χρειάζεται, εξυπηρετώντας  και  ακολουθώντας τους εσωτερικούς και εξωτερικούς νόμους της Παγκόσμιας Αρμονίας.

Αυτοί οι νόμοι ενυπάρχουν μέσα στο μικρόκοσμο του σώματος μας. Δεν έχουμε παρά να σκύψουμε με ταπεινότητα και υπομονή, με αφοσίωση και λογική εξάσκηση και  επίγνωση στο παρόν, και όχι με γρήγορα, βίαια ή ανταγωνιστικά ήδη γιόγκα τα οποία στοχεύουν σε μια αθλητική γυμναστική. Και αυτές οι εμπειρίες βιώνονται, μόνο στην απουσία προσπάθειας.

Είθε ο κάθε ένας να αυξήσει την κατανόηση του και να βρει τον σκοπό του σε αυτή τη ζωή.

Είθε όλα τα όντα πάνω στη γη να είναι ευτυχισμένα

Namaste

Share

χώρος υποδοχής.IMG 20190905 131827

Ωράριο Λειτουργίας:

Δευτέρα έως Παρασκευή 18:30 - 22:00 -    Σάββατο  πρωί 10:30- 13:00

Εγγραφές και πληροφορίες  με τηλεφωνικό ραντεβού στο 694 910 38 64 .

Αν δεν σας απαντήσουμε θα είμαστε σε κάποιο πρόγραμμα.  θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί μας.  

Αίθουσα yoga MG 20190905 131847

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ BLOG ΜΑΣ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…